Tècniques de meditació centrades en la dimensió física

La dimensió física es correspon amb: 


Tècnica 1. Meditació per activar l'energia i la salut física

Tècnica 2. Franz Jàlics. Contemplar la naturalesa 

Tècnica 3. Walking Meditation

Tècnica 4. Dancing Meditation

Tècnica 5. Asanas de ioga i respiració


Tècnica 1. Meditació per activar l'energia i la salut física. 




Tècnica 2. Franz Jàlics. Contemplar la naturalesa. 


El camí de la meditació s'obre a través de la percepció (escoltar, mirar, olorar, palpar, assaborir)  i no del pensament discursiu ni de l'acció. Primer a través de la percepció dels sentits en plena naturalesa (la mar, el bosc, un paisatge...). Segon, a través de la percepció interior d'una presència que ens acompanya. Romandre en la percepció implica estar en el present. El pensament en canvi, ens duu al passat i al futur. 

En la societat vertiginosa actual actuam com a reacció a percepcions de les que no som conscients i queim en una sobreactivitat exagerada.  Contemplar és mirar. A Déu no se'l pensa, se'l contempla. Què ens distreu de la percepció? El pensament (la ment inquieta) i l'activitat agitada.  La percepció no fatiga, relaxa. El pensar i el fer cansen. La percepció és descans, regeneració de forces. Quan descanses, entres lentament en la contemplació i quan entres en contemplació, agafes forces. 

Passos a seguir: 
Percepció en la naturalesa
  • Anar a un entorn natural (la mar, un camí de bosc...)
  • Caminar de cada vegada més lentament. Notar la planta del peu com trepitja (des del taló fins a la punta). Després d´una bona estona, fixar-se en el genoll.  Percebre la varietat de colors, olors, formes,... 
  • Disfrutar de ser allà. Si te distreus pensant alguna cosa, torna d'immediat a la percepció. La percepció et convida a sortir del teu EGO per sentir-te u amb la naturalesa. 
  • Variant: Inspirar mentre fas 3 passes. Espirar mentre en fas 6. Mentres inspires imagines que t'omples de pau i de llum. La mirada a l´horitzó. Ni acotar cap ni mirar el cel. 
  • Aturar-se i contemplar (un arbre, una fulla, la mar, un núvol, un paisatge...). És possible que et demanis quina edat té l'arbre; és una pregunta de la raó, del pla mental.... torna a la percepció. No passa res. No cerques cap resultat, cap èxit, només descansar i ser allà. A la natura estàs alliberat de la pressió de ser eficient. Deixa que l'arbre et parli. Escolta els ocells. Toca la terra (o l'arena). Sent el vent a la cara. 

Percepció interior
  • Si durant la caminada sents avorriment o tristesa, observa aquests sentiments i llavors torna al procés anterior. 
  • Si sents alegria i pau, imagina que formen un llum interior Aprèn a caminar i observar aquest llum al mateix temps. A poc a poc, aniràs unint la percepció interior amb l'exterior, i així serà com entraràs en la contemplació. 
Durada
  • Passa com a mínim una hora diària durant dues setmanes  a la naturalesa. 
  • O bé, si disposes de temps, passa com a mínim un dia sencer a la naturalesa. Sense mirar mòbil, ni llegir, ni escoltar música, ni fer fotos, ni res. Únicament ser allà i percebre. 
  • Una vegada hagis fet aquest exercici, pots continuar amb el següent. (Veure Walking meditation).

Comentaris

Entrades més llegides

Betlem Gomila. El món de la parella.

Com meditar?

Xerrada en línia del físic i poeta David Jou

Dia 1. Estimar

Abans de començar a meditar és necessari....